Gå til hovedinnhold

Antidepressiva -den nye vitaminpillen?

Når det kommer til medisinering kan du på ingen måte sammenligne depresjon og kreft!!? Eller er eg den eineste som reagerer på det?

Eg er sjokkert at ein engelsk, høyt ansett psykiater sitter og sammenligner medisinering av depresjon med fysiske sykdommer!
Dette fikk eg med meg mens eg satt og såg på BBC og link til oppsummering av intervju med vedkommende kan du se her; http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/bQBKSv3ZQwmKxLkG5Qc1D4/should-we-worry-about-taking-antidepressants

Eg syns det er stor grunn til bekymring over medisinering generelt i psykiatrien!
Man kan ikke sette medisinering av kreftpasienter fysiske sykdommer og medisinering av de med depresjon opp mot hverandre.
Ein pasient med fysisk sykdom som får medisiner kan være bokstavelig talt livreddende, sjøl om det fortsatt kan være mange vonde bivirkninger der også. Heldigvis er dette mye fokusert på og det er stadig framgang på mange områder.
For mange med depresjon og psykiske lidelser er det det å bli hørt, forstått og sett for den du er og ikke kritisert eller ikke sett ned på og mistenkeliggjort for å lure folk. Mental helse er fortsatt et veldig stort, ukjent område på mange måter.

For mange er depresjon knyttet til ein eller flere hendelser i livet. Om de hadde blitt tett fulgt opp med samtaleterapi og støtte er eg sikker på at mange hadde kommet seg fortere ut av depresjon og ikke minst unngått alle bivirkningene som i veldig mange tilfeller følger den type medisin.

At fordelene veier tyngre enn alle ulempene ved medisinering av antidepressiva er ein skremmende tanke fra psykiatere og de som måtte mene det av fagfolk. Har de sjøl noen gang tatt antidepressiva over tid?

Det sies at mange har god effekt av antidepressiva. Mange har også god effekt av placebo... Det eg(og eg er ikke den eneste) sier er at det å vite at man tar noe som man har blitt fortalt skal hjelpe og støtten samlet kan være grunne og ikke medisinen i seg sjøl som gjør at mange føler seg bedre.

Etter min mening -basert på egne opplevelser, andre sin historie, hva eg har sett og hørt av vitenskapelig forskning og hva psykologer, psykiatere og 'pasienter' sier så blir det utskrevet ALT for mange resepter på antidepressiva.
ALT for mange har alt for mange bivirkninger av det. Problemet oppstår på sitt verste når pasienten begynner å bli medisinert for sine bivirkninger istedet for å heller seponere på medisinen -spesielt når man er klar over bivirkningene.
De kan ikke fortrenge det så veldig mye lenger, det ødelegger så utrolig mange flere liv enn me er klar over.

At ein allmennlege kan skrive ut antidepressiva er ikke riktig, de har ikke rette bakgrunnen for å kunne gjøre det.
Men så syns eg generelt at det offentlige systemet tjener for mye på medisiner, svingdørpasienter og "effektivitet"..

I høst begynte eg hos ein psykolog.
Han er en ledende representant for det interpersonlige perspektivet innenfor psykoanalyse og dynamisk psykoterapi i NorgeHan har lenge vært tilknyttet Institutt for psykoterapi som lærer og som veileder. Han har arbeidet 20 år i offentleg psykisk helsevern og rundt 15 år i heltids privatpraksis. Han er ein med mye erfaring og hadde det ikke vært for mor hadde eg sikkert aldri fått time hos han. 

Ein ting er sikkert -eg har fått mer forståelse og hjelp der på den korte tiden enn alle de timene eg har brukt hos andre psykologer og psykiatere til sammen opp igjennom årene. 
For første gang føler eg at eg blir hørt og forstått for den eg er og ikke behandlet utifra hvilke diagnose eg har og hvilke medisin som funker best til hva... 
Det er faktisk ikke snakk om det i det hele tatt, ikke på samme måte som før iallefall.
Det er noe eg så inderlig skulle ønske at så utrolig mange flere fikk oppleve! Hadde eg fått hjelp fra ein som han når eg først begynte å bli veldig deprimert hadde kanskje livet sett veldig annerledes ut.

Fortid er fortid, men noen ganger kan man ikke noe for å tenke tilbake og lure på hvordan ting hadde vært om systemet hadde fungert til fordel for pasienten og ikke til fordel for staten og meiningen til høyt utdanna men likevel noe uvitende fagfolk.. Uvitende i den forstand at de fleste har ikke opplevd på kroppen hva det vil si å ha ein psykisk lidelse, de har lest om det og studert det.
"problemet er at ingen er like, man kan ikke behandle alle pasienter likt.

Det er mange meininger om tema. Det er mange veier til rom også.. Mener ikke at medisinering aldri er noen løsning, eg mener at man må bli mye mer kritisk til å skrive ut resepter på medisiner, kanskje spesielt antidepressiva og/eller antipsykotika for den saks skyld. Eg gikk på antipsykotika i 2 år før eg i det heile tatt hadde psykose som diagnose. Men så var eg ikke psykotisk heller. Eg blei bare ikke hørt skikkelig.
Min meining som psykiatrisk pasient er etter min erfaring verdt ganske lite. Man er liksom litt gal, man er ikke ved sine fulle fem -så ikke hør på meg. Poengterer at dette er min erfaring.

Depresjon har mange opphav. Hvorfor er det ikke større fokus på samtale og om man ikke akkurat kutter det ut med fokusere mindre på medisinering?

Fant ein interessant artikkel ang antidepressiva og hvor stor effekt den egentlig har; https://www.nrk.no/livsstil/forskningsrapport_-_lykkepiller_-virker-ikke-mot-depresjon-1.13385537

Hva mener du?


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Eg er ikke dum altså, bare litt annerledes

Det er ein veldig vanlig ting å anta at mage av de som sliter psykisk, enten det er det eine eller det andre så er de litt mindre verdt, de er kanskje litt tilbakestående, de gjør ikke det som samfunnet vil og legger opp til at du skal gjøre.. Men gjør det meg dum? Nei, så absolutt ikke. Eg/me har ein verdifull livserfaring som mange andre ikke kommer til å oppleve i livet. Me har et annet syn på livet. Me gleder oss kanskje over ting som gjennomsnittet ikke ser vitsen med. For min del handler det om flere ting. Eg vil nyte de dagene eg har som er gode, de dagene ingen sier noe til meg som drar humøret mitt ned på sekunder. Eg har ikke hatt den typiske skolegangen som mange har hatt. Jo, eg gikk på barneskolen.. Pinte meg delvis gjennom den. Prøvde etter beste evne å holde på overlevelsesinstinktet mitt. Prøvde å tilpasse meg de eg var sammen med så ingen skulle se den virkelige meg. Den virkelige meg kom som regel fram hjemme under trygge omgivelser, men ikke eingang da k

Dagens oppskrift; blåbær og melk!

I dag har eg laget noe eg aldri har laget før. Det er ikke heilt usannsynlig at noen har laget det før meg, men oppskriften kom eg på heilt på egenhånd iallefall. Den er superenkel å lage, ellers kan eg love at eg ikke hadde gjort det. Matlaging er absolutt ikke noe eg syns er særlig gøy, det er ein nødvendighet -ikke minst fordi eg egentlig er gla i å spise mat, men så er også mat mitt dop. Eg trøstespiser når det blir litt mye følelser som eg helst vil glømme. Da blir man nødt til å være litt kreativ og lage det beste ut av det man har! Eg brukte den lille blenderen min som er så populær, der du mikser i flasken som du bare kan drikke rett av. Melk og blåbæris; -Du tar ca 7-8 dl melk (evt så mtye du ønsker) -Heller oppi så mange frosne blåbær som det er plass til -husk at du må ha litt å gå på på toppen når      blender, så ikke fyll til topps. -Miks dette sammen -Ha så oppi 1 lita SS vaniljesukker, evt 1 ts. -Ha også oppi ca 1 SS vanlig sukker (begge typer sukker komme

Jim Carrey sa;

Lett for han å si.. Han har alt det, han er rik, berømt og har nok penger til å gjøre som han vil.  Men om du tenker deg om så er det nettopp ein som han som kan si det for han er det og snakker garantert for mange andre i samme situasjon(eg har gjort litt resaearch).  Eg for min del kan bare snakke for meg som aldri kom så langt på karrierestigen. Først og fremst hadde ikke eg ein plan for livet mitt og dermed tok livet seg av meg mens eg prøver å finne ut hvem eg er  -er fortsatt ikke heilt sikker på det. Men eg begynner å nærme meg mer og mer. Det eg i alle fall ikke er er rik, berømt og i ein posisjon som lar meg gjøre som eg vil. I mange år har eg trodd at man må være rik for å være lykkelig, man må ha fine ting, stort hus, stort nettverk, være vellykket, berømt og kunne imponere folk for å ha et bra liv. Bare det å ha et talent er jo ikke bare lenger, du må prestere i noe eller så er du ikke ein ressurs og heilt ubetydelig. Heldigvis har eg alltid